Vákuumtechnikai nagyberendezések érkeztek hazánkba

2012.11.09. 13:19

 

2012 folyamán több nagyteljesítményű vákuumtechnikai felületbevonó berendezéssel gyarapodott iparunk.

Egy gyöngyösi kft. az Alumet V fantázianevű, a Leybold Optics GmbH. által kimondottan 3D munkadarabok bevonására kifejlesztett berendezését vásárolta meg. A berendezés telepítése előtt gyártásszervezési okok miatt szükségessé vált az egyik PylonMet berendezésük gyártócsarnokon belüli áttelepítése. Ennek a kényes, nagy értékű berendezésnek átszállításhoz való előkészítésével, leszerelésével, majd az új helyén való felépítésével és teljes üzembe helyezésével a cég szakembereinket bízta meg. Az áttelepítést kollégáink a megbízó cég szakembereivel együttműködve a tervezett 4 nap helyett szűk 3 nap alatt végezték el úgy, hogy a tervezettnél előbb áttelepítve, héliumos tömörségvizsgálóval átvizsgálva, minden paraméterében a gyári előírásoknak megfelelően a gyártás részére át lett adva.

Ezután következett az időközben beérkezett új berendezés összeszerelése, üzembe helyezése, tömörségvizsgálata és a német mérnökkel együtt a technológiai paraméterek beállítása.  Ez a folyamatot szintén a tervezettnél gyorsabban sikerült befejezni és a berendezést a tervezettnél hamarabb termelésbe állítani.

A másik nagyberendezés a műanyagipar hazai piacvezetője birtokába került. Érdekes módon ez a cég idáig nem rendelkezett vákuumtechnikai bevonó berendezéssel, de a piac átrendeződése indokolttá tette számukra egy ilyen jellegű fémbevonó berendezés beszerzését.

A Compact Met egy gazdaságos, kompakt és ultra-gyors batch típusú párologtató gép a 3D alkatrészek bevonatának elkészítésére. A szabadalmaztatás alatt álló koncepciójú készülék igen előnyös a tömeggyártásban. A dupla ("kagylóhéj") ajtó lehetővé teszi a nagy termelő feldolgozó- és rakodási-kirakodás műveleteket. Magas hatékonyságú vákuumszivattyú rendszert tartalmaz, mely gyors ciklusokat eredményez a nagy hatékonyságú termelés érdekében. 

A berendezés teljes mechanikai és elektromos összeszerelését itt is a Kon-Trade+ Kft. végezte, a technológiai paraméterek beállítását végezte egyedül a német technológus mérnök. (ba)