Távfelügyelettel biztosított folyamat

2015.06.03. 13:47

Intelligens ellenőrző rendszer használatával csökkenthető a rendszerek leállási ideje

2015.06.01. – Tervezés, előreláthatóság és a folyamat biztonsága szerves részeit képezik egy hatékony termelési rendszernek. Ahhoz, hogy ezeket a célkitűzéseket elérjük, rendszerszintű megközelítés szükséges. 2013 óta az Oerlikon Leybold Vacuum, vákuumtechnikai elemek és rendszereket gyártó cég, távfelügyeleti rendszert használ, ügyfelei hatékony támogatása érdekében. A cég megoldásait bemutatja Frankfurtban ACHEMA, 2015 Június 15-19., Düsseldorfban THERMPROCESS / METEC 2015 Június 16-20.

A világ egyik vezető vákuumtechnikai gyártójának modern megoldásait, technológiai alkalmazások széles skálája használja. Nehézipari alkalmazásoktól kezdve, mint például acél gáztalanítása, csúcstechnológiai eljárásokig, mint kijelzők gyártása, vákuumszivattyúk és vákuumrendszerek képezik a gyártástechnológia központját, ezért karbantartásuk felügyelete kiemelkedő stratégiai cél. Távfelügyeletre alapozva az Oerlokon Leybold Vacuum (OLV) egyedi karbantartási szolgáltatást nyújt ügyfelei számára, amely keretében garantálja szakértők rendelkezésre állását és gyors javítást. Az OLV termékek állapotának folyamatos figyelése mellett megvalósított előrelátható karbantartások elvégzésével, maximális termelékenység érhető el és a költséges váratlan leállások minimalizálhatóak.

Hőkezelési eljárások területén, a szivattyúk rezgésének figyelése hatalmas potenciált rejt. Ezzel a módszerrel érzékelhető a szivattyúk terhelésének növekedése, valamint a gyártási folyamatot befolyásoló tényezők változása, mint például lerakódások keletkezése vagy részecskék rendszerbe jutása. A megfigyelésnek köszönhetően a karbantartást akkor végezhetjük el, amikor azt a szivattyú igényli, ezzel növelve a szivattyú gyártásban töltött idejét, és a karbantartók munkájának hatékonyságát. A távfelügyeletbe történő befektetés megtérül, mivel a meghibásodás utáni szerviz költségek mindig magasabbak, mint a rendszeres karbantartás költsége.

A legtöbb esetben, nem szükséges költséges érzékelők telepítése a távfelügyelet kialakításához. „Első lépésként azokat az adatokat használjuk, amiket szivattyúink egyébként is előállítanak. További érzékelők használatával azonban, az előreláthatóság növelhető összetett alkalmazások esetében.” - Thomas Knecht, Senior Manager Global Field & Remote Service, Oerlikon Leybold Vacuum

Az állapot megfigyelésen alapuló karbantartás, csak akkor vezet intézkedéshez, ha a tényleges használat szükségessé teszi. A felügyeleti megoldás továbbá lehetővé teszi tendencia görbék, kritikus állapotok megjelenítését, adatok tárolását, összegyűjtött felhasználási adatok számítását. A szükséges karbantartás megjeleníthető egy karbantartási terveket tartalmazó kijelzőn, amely karbantartási útmutatót, szükséges eszközök listáját, valamint a cserealkatrészek listáját is mutatja.

A jövőben távfelügyelet magasabb szinten lesz integrálva szervízszolgáltatásunkban.” mondta Knecht. A legegyszerűbb esetben egy szerviz technikus megkaphatja az információt a karbantartási igényről egyenesen a telefonjára. A következő lépésben a szerviz igénylése automatikusan történhet az SAP rendszerben, melynek következtében megtörténhet a szervizzel foglalkozó munkatársak mozgósítása, vagy ha szükséges a cserealkatrész automatikus megrendelése. „Ügyfeleink számára a legfontosabb a gyártási rendszer állandó rendelkezésre állása! A távfelügyeleti megoldás segít számunkra, hogy gyors segítséget nyújthassunk ügyfeleink számára.” tette hozzá Knecht. Az OLV szerviz szervezete folytatni fogja a rendszer teljesítményének növelését és a szerviz csapat képzését távfelügyeleti rendszerek területén.

Kapcsolódó cikkek: