Kutatás-fejlesztési projekt KMOP-1.1.4-09-2009-0045

2012.04.02. 20:14

Tevékenységeink között szerepel vákuumtechnikai eszközök forgalmazása, javítása, illetve vákuumtechnikai célgépek, célberendezések tervezése. Új tevékenységként említhető hűtő- és klímaberendezésekben található hűtőközegek tömörségvizsgálati feladatainak ellátása, ehhez kapcsolódó célberendezések fejlesztése, gyártása. A hűtőközegek az említett berendezések hűtési teljesítményét határozzák meg, töltése felelősségteljes feladat, nagy szakértelmet és odafigyelést kíván.

Az új típusú töltőanyagok bár környezetkímélőbbek, mint elődeik, ezzel párhuzamosan más tulajdonságokkal rendelkeznek (pl. robbanásveszélyesebbek), ezért töltésnél a szükséges tömeget nagyon pontosan kell meghatározni és biztosítani, hogy a berendezések tervezett működése során ez az anyagmennyiség ne „tűnjön el”, a hűtőszekrényben vagy klímaberendezésben maradjon. A hűtőközeg túltöltése robbanást, míg alultöltése csökkent teljesítményt okozhat. Ezek megelőzésére ezért a gyártott berendezések tömörségének ellenőrzése mind a működésük mind a biztonságtechnika miatt kiemelten fontos.

A KMOP-2009-1.1.4. „Vállalati innováció támogatása” pályázati konstrukció keretében egy olyanberendezés kifejlesztésére került sor, amely elsősorban a hűtő- és klímaberendezéseket gyártó cégek számára jelent igazi áttörést.

A K+F fejlesztésnek köszönhetően a tömörségvizsgálati feladatok elvégzésére az egyedi tervezésű célgépek helyett egy moduláris felépítésű szivárgásvizsgálót fejlesztettünk ki, mely az ügyfél igényeihez igazodva áramlásmérő, ill. durva szivárgást vizsgáló modullal is bővülhet. Újításnak, innovációnak számít az, hogy a kifejlesztett berendezés mobil, illetve teljesen automatizált ellentétben a piacon található, úgynevezett félautomata berendezésekkel. A mobil intelligens tömörségellenőrző berendezés hűtőgép elpárologtatók és szerelt háztartási, illetve kereskedelmi hűtők tömörségi ellenőrzésére alkalmas pontos, megbízható adatok rendelkezésre bocsátásával.

A projekt megvalósítás során arra törekedtünk, hogy a berendezés egyszerre legyen környezetbarát, költséghatékony, ill. biztonságos. Végeredményben egy olyan mobil berendezést hoztunk létre, amely egyszerre helyezi előtérbe egy környezetkímélő technológia használatát, garantálja több folyamat egyszerre történő megvalósítását, ezáltal a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzést, illetve a teljes automatizációnak köszönhetően lehetővé teszi az emberi mulasztások kiküszöbölését.

A megvalósítás során fő célunk a berendezés piacra történő bevezetése volt. Mivel a fejlesztés során ügyfeleink által támasztott, ill. a piacon mutatkozó igényeket, elvárásokat is szem előtt tartottuk, a berendezés piacra jutásától piaci helyzetünk erősödését várjuk. Emellett bízunk benne, hogy a környezeti fenntarthatóságot hatékonyan szolgáló berendezés ügyfeleink teljes megelégedését eredményezi.