Menü Bezárás

Ecotec E3000 Multigas Szivárgásvizsgáló

Napjainkban a legtöbb új autó klímával felszerelt. A klímában található leggyakrabban használt hűtőközegek halogén elemeket tartalmaznak, amely erősen környezetkárosító hatású, ezért nagyon fontos megfelelően tömör klímarendszer gyártása. A hűtőközeg szivárgása a klíma hűtési kapacitását is csökkenti.

Az autógyárak egyik fő célja az egyre kisebb fogyasztási értékek elérése. Ennek megvalósítása érdekében egyre elterjedtebbek a nagy nyomású üzemanyag-befecskendezésű motorok. Az üzemanyag szivárgása negatív hatással van a fogyasztásra, valamint motortérben kialakuló tűzhöz vezethet. Az üzemanyagcsövekben alkalmazott nagy nyomás mellett nagyobb mértékű üzemanyag szivárgást tapasztalhatunk, mint egy átlagos nyomású rendszernél azonos méretű lyuk esetén.

Általában az üzemanyag rendszer- és klímarendszer alkatrészek beszállítói szinten, héliumos szivárgásvizsgálaton esnek át. A végső összeszerelés során azonban szükséges egy újabb szivárgásvizsgálat elvégzése a csatlakozások szivárgásának ellenőrzésére. Ezzel csökkenthetjük a garanciális javítások költségeit, illetve kielégíthetjük a felhasználók által elvárt új autókkal szemben támasztott követelményeket. A szivárgásvizsgálat során detektálhatjuk a hiányzó vagy nem megfelelően beszerelt O-gyűrűket. A törvényhozás egyre szigorúbb követelményeket ír elő a klímarendszerből szivárgó gázok mennyiségére, amihez érzékenyebb szivárgásvizsgálatot kell használni.

Az INFICON Ecotec E-3000 szivárgásvizsgáló berendezés az egyetlen jelenleg elérhető eszköz, amely segítségével hűtőközeg és üzemanyag szivárgása is mennyiségileg érzékelhető. Az autóiparban használt egyéb anyagokat nem érzékeli téves szivárgásnak. Az eszköz beállítható négyféle különböző gáz egy időben történő érzékelésére. Az Ecotec E-3000 segítségével az üzemagyag és hűtőközeg szivárgásának vizsgálatát egy teszt során elvégezhetjük.

Az INFICON kiemelkedő terméke szintén a legjobb választás több hűtőközeget alkalmazó gyártósorok esetén. Az R134a következő években történő kivonása miatt előfordulhat, hogy azonos gyártósoron régebbi modelleket R134a hűtőközeggel töltenek fel, míg az újabb modellek esetén HFO-1234yf kerül a betöltésre.

A legmagasabb szivárgási érték R134a esetén tipikusan 5 g/év. A HFO-1234yf gázra, gyúlékony természete miatt, szigorúbb előírások vonatkoznak. Az Ecotec E-3000  készülék képes 0.05 g/év szivárgás érték érzékelésére. (Nyomásesés módszere esetén ez az érték: 5000 – 10000 g/év)